Zondag 13 augustus

Verbinding en Ontmoeting in Zeewolde en Dronten

 

Klik hier om de foto's te zien  

Verbinding en Ontmoeting in Zeewolde en Dronten met buffet, taart, verbinding tussen de Beatles en klassieke muziek, musici en luisteraars.

De slotdag van het festival vindt traditiegetrouw plaats in Zeewolde en Dronten en staat in het teken van verbinding – in dit geval een verbinding van muziek van pop met klassieke muziek – en ontmoeting met elkaar.

Na afloop van het middagconcert is er een Engelse High Tea.

Babylon Quartet speelt het programma “ Engelse klassiekers”, klassieke muziek, maar ook muziek van The Beatles en Queen.
Het Apollo Ensemble sluit af met The Creation van Haydn, in een theatrale bewerking voor blaasoctet en twee acteurs.
15:00 Zeewolde, Verbeelding:
           Babylon Quartet met Engelse Klassiekers

          

16:30 Buffet: High Tea
          
Een klassieke Engelse hightea met een knipoog: vruchtencakes en zoet gebak, muffins, quiches, sandwiches,  scones ,            clotted cream, frambozenjam, zomerfruit en uiteraard: thee!

          

20:00 Dronten, Ludgeruskerk:
           The Creation

          

Vanaf de dag van de première in 1799 is Haydn's Schöpfung altijd al een van de meest geliefde en uitgevoerde composities in heel Europa geweest. De combinatie van het bijbelse scheppingsverhaal met het muzikale genie van Haydn zorgt al eeuwenlang voor een ongekende populariteit.

logo Lees hier het stukje in de Flevopost.

Het Apollo Ensemble geeft een nieuwe, hedendaagse interpretatie van dit in alle opzichten klassieke werk: de muziek van Haydn wordt in blaasoctetbezetting gespeeld (een bewerking van Haydn's tijdgenoot Georg Druschetzky, zonder libretto) en gecombineerd met het spel van twee jonge acteurs, die in de persoon van Adam en Eva een eigen visie op het scheppingsverhaal laten zien.
Het originele libretto van Haydn's Schöpfung is gebaseerd op drie bronnen: Genesis, Psalmen en John Milton's Paradise Lost. In de hedendaagse versie van het Apollo Ensemble wordt, in plaats van het originele gezongen libretto, gebruik gemaakt van gesproken teksten uit heden en verleden: o.a. Hamlet (Shakespeare), Puin (Dennis Kelly) en Een bruid in de morgen (Hugo Claus). Het donkere, onheilspellende karakter van deze teksten zorgen voor een tweede verhaallijn die zich afzet tegen het euforische verhaal van de schepping. Daardoor komt het optimisme van die schepping uiteindelijk nog duidelijker naar voren.

Het blaassextet of –octet, Harmoniemusik genoemd, speelde rond 1800 een zeer belangrijke rol aan de vele adellijke hoven van Europa: zowel de grote als ook de kleinere hoven hadden meestal een blazersensemble tot hun beschikking (bestaande uit in elk geval twee klarinetten, hoorns en fagotten en eventueel uitgebreid met hobo's, bassethoorns, contrabas of contrafagot) dat arrangementen speelde van allerlei stukken, van symfonie tot opera.

Elsa van Dijk & Tom Voet, acteurs
Ofer Frenkel & Peter Tabori, hobo
Diederik Ornée & JuanJo Molero Ramos, klarinet
Stefan Blonk & Antonia Riezu González, hoorn
Thomas Oltheten & Yukiko Murakami, fagot