Zaterdag 11 augustus
Scandinavische Zomerreis door de Noordoostpolder

 

opsommingsteken

Bant, Bantsiliek
Hathor Consort, (gamba consort met luit, 6 personen) Muziek aan het hof van Christian IV. Muziek van Dowland, gecomponeerd in de tijd dat hij aan het Deense hof werkzaam was, met tijdgenoten als Melchius Borchgrevinck en William Brade.

opsommingsteken

12:45u - 13:10u en 15:00u - 15:20u vertelt Hans Crebas een verhaal van Bant in de Panoramazaal
van de Bantsiliek:

Zoektocht naar de polder in mijn genen.
Opgroeien in de Noordoostpolder in de jaren ’50 en ’60.
Dr. Hans Crebas

In deze korte lezing gaat Hans Crebas in op de vraag hoe het was om op te groeien op een boerderij in ‘het Nieuwe Land’, vlakbij Bant.
Hans: ‘Het heeft indruk op mij gemaakt hoe mijn grootvader aan een Oost-Duitse televisieploeg vertelde dat hij als jonge marineofficier met de eerste Nederlandse onderzeeboot had geoefend in de Zuiderzee, vlak boven het aardappelveld van zijn schoonzoon… De Oost-Duitsers waren geďnteresseerd in de maakbare samenleving en planmatige landbouw. Waar zij waarschijnlijk minder oog voor hadden, was dat in ons kleine dorpje drie kerken stonden en drie scholen. Wij groeiden in het utopische Nieuwe Land perfect verzuild op. Mijn lezing gaat over de vraag hoe we als kind die grenzen hebben overschreden, en hoe bepalend dat was voor ons verdere leven. Muziek speelt daarbij een belangrijke rol.